O nas

Włochy od wieków intrygują: bogata historia, wspaniała sztuka, przepiękne krajobrazy i oczywiście kuchnia - jedyna w swoim rodzaju, korzystająca z darów natury.

Jest w Polsce wiele restauracji włoskich, ale czy serwowane w nich dania smakują tak samo jak we Włoszech? Kuchnia włoska nie lubi uproszczeń, a większości oryginalnych jej składników nie można zastąpić innymi. W naszej restauracji dania opierają na oryginalnych, najbardziej charakterystycznych włoskich recepturach.

Składniki i surowce w całości importowane z Włoch. Kucharze wyszkoleni i praktykujący we Włoszech, gdzie dla każdego z nich gotowanie jest pasją. Przyrządzają dania na oczach klientów, począwszy od przystawek (Antipasti) poprzez pizze (ponad 20 rodzajów), aż po makarony - pasty.

Wino tylko włoskie, doskonałej jakości, starannie dobrane do menu przez specjalistów. Zapach włoskiej ulicy - to przede wszystkim aromat kawy. La Grotta gwarantuje kawę najwyższej jakości klasy Premium, odpowiednio przyrządzoną. Smakosze kawy doskonale wiedzą, że smakuje ona tak samo na całym świecie, dzięki zastrzeżonej mieszance kaw Arabica, pochodzących ze wszystkich kontynentów naszego globu. Wyszukane smaki, w połączeniu z oryginalnym wystrojem, przenoszą nas w niezapomniany śródziemnomorski klimat

Klienci cenią kuchnię włoską, a ona nie lubi uproszczeń. Wyrafinowany smak - doceniany przez konsumentów jest tworzony tylko i wyłącznie przez oryginalne składniki, a niepowtarzalnego smaku nie da się zastąpić tanim zamiennikiem. Dlatego z dumą prezentujemy oryginalne surowce wykorzystywane w naszych restauracjach:

 

Breasola

To typowa (pochodząca z doliny Valtellina w Lombardii w północnym regionie Włoch) długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Bresaola (wcześniej solona) dojrzewa 2-3 miesięcy, aż stanie się twarda i zmieni kolor na ciemnoczerwony, prawie fioletowy kolor. Dojrzewanie odbywa się w optymalnych warunkach temperatury i wilgoci. W trakcie naciera się ją ziołami, kminkiem i kolendrą. Zamaczana w winie kruszeje, staje się miękka, dojrzewa. Bresaola ma delikatny smak, lekko słonawy. Jest wędliną chudą i lekkostrawną. Pokrojona na bardzo cienkie plasterki idealnie nadaje się do carpaccio.

 

Salami Milano

To jedne z najpopularniejszych salami we Włoszech. Produkowane jest w Brianzie, regionie w Lombardii znajdującym się na północ od Mediolanu. Wykonane jest z chudego mięsa wieprzowego. Ma jasno czerwony kolor i posiada strukturę drobnoziarnistą. Najbardziej niezwykłą cechą salami Milano jest to, że ma słodki i delikatny smak. Oprócz szynki parmeńskiej jest jednym z najbardziej znanych włoskich produktów. Dojrzewa 3 miesiące.

 

Salame Spianata Piccante

Salami to pochodzi z Kalabrii. Jest przygotowane z najlepszego mięsa wieprzowego, które zostało starannie wybrane i grubo zmielone.

Spianata jest przyprawiona chilli /przeważnie są to papryczki peperoncino/, co daje jej charakterystyczny czerwony kolor. W swoim kształcie jest dość szeroka, gdyż jest specjalnie spłaszczana.

Ukrojone plastry są wielokolorowe i o specyficznej dla tej wędliny ziarnistości - strukturze. Dojrzewa około 3 miesiące.

 

Ser Taleggio

Taleggio typowy dla prowincji lombardzkiej ser miękki. Jego charakterystyczna brązowa skórka pokryta jest szlachetną pleśnią co nadaje temu łagodnemu serowi wyjątkowy aromat. Ser ten wchodzi w skład wielu potraw oraz serwowany jest w naszych lokalach na desce serów /Formaggio misto/ z innymi doskonałymi serami.

 

Restauracje Włoskie La Grotta - serwujemy tylko i wyłącznie oryginalny smak Włoch.